Hyvän escape room -pelikokemuksen konsepti on luonnollisesti jokaisella pelaajalla erilainen. Joku arvostaa tunnelmaa, toinen vaikeita arvotuksia. Kolmas ehkä pelin äänimaisemaa ja neljäs nokkelaa juonta.

Yksi paljon mielipiteitä jakava asia on se, kuinka paljon vihjeitä pelinhoitajan tulisi antaa, ja tulisiko varmistaa, että pelaaja pääsee pelin läpi.

Erilaisia vihjejärjestelmiä on useita; joskus asiakkaalla voi olla kiinteä määrä (esim. 3-5 kpl) vihjepyyntöjä käytettävissään, joissain tapauksissa vihjeen saa pyytää 10 minuutin välein. Näissä tapauksissa vastuu pelin läpipeluusta on asiakkaalla; jos vihjeet eivät auta, peli jää kesken.

Meillä on tätä kirjoitettaessa Sannin kanssa escape room -pelejä takana 77 kpl. Yksi ainoa peli on päästy ilman vihjeitä läpi (Game of Thrones –peli Pietarissa), kaikissa muissa pelissä on tarvittu vihjeitä. Joskus vihjeet ovat riittäneet pelin läpipääsyyn mutta aina joskus peli jää kesken.

Ja silloin vituttaa. Let’s face the fact; mikään ei vituta enempää kuin kesken jäänyt pakohuonepeli. Ainakin itselläni fiilis keskenjääneen pelin jälkeen on suorastaan musertava. Pelinhoitajan ehdotus ”voittehan tulla pelaamaan tämän pelin uudestaan” on kummallinen; kuka nyt haluaisi pelata samaa peliä uudestaan?

Merkitystä on myös sillä, kuinka pitkälle sitä on päässyt. Kerran yhdessä pelissä aika loppui kesken, ja kun pelinhoitaja saapui pelitilaan, kysyimme että ”Oliko tämä about tässä”, niin vastaus oli ”Tuolla olisi ollut yksi huone vielä, ja sitten sen takana vielä toinen”. Olimme siis jääneet pelin puoliväliin ja perusteltu kysymys onkin, miksi pelinhoitaja ei auttanut enemmän.

Juttelin erään kollegan kanssa, ja hän kertoi, että heidän peleissään pelaajat pääsevät aina vähintään ”kalkkiviivoille”. Tällöin pelaajille on selvää mitä elementtejä pelissä oli, ja vaikka peli ei välttämättä mennytkään läpi, pelinhoitaja pystyi näyttämään viimeisen vihjeen ratkaisun ja asiakas poistui ainakin osittain tyytyväisenä.

Sen sijaan toinen kollegani sanoi, että ”suomalaiset ovat sellaisia, että jos peli ei mene läpi, pelaaja on ihan maansa myynyt. Sen sijaan jenkit vain innostuvat haasteesta”.

Tunnistan tuon ”maansa myynyt” –fiiliksen. Mitä Sinä olet mieltä? Pitäisikö pelinhoitajan varmistaa, että kun tunti on mennyt, olet päässyt pelin läpi? Tai edes kalkkiviivoille? Kommentoi!

– Jaakko