Escape roomin pelaaminen kaksistaan – parasta mitä voit tehdä housut jalassa

Takana 5 päivän reissu New Yorkissa. Tavoite oli lomailla ja tietenkin pelata pakopelejä. Haluttiin nähdä, miten jenkkipelit eroavat meidän peleistä, ja miten pelikokemusta voisi parantaa. Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja testaamaan.

Ennen matkaa käytiin läpi eri vaihtoehtoja, luettiin arvosteluja ja varattiin puolisen tusinaa pelejä. Heti varattaessa tuli vastaan uusi juttu; pelistä varataankin vain yksi paikka, ja pelikokemus jaetaan muiden pelaajien kanssa. Peleihin mahtui monesti 8-12 henkeä, ja yhden pelaajan hinta yli tyypillisesti n. 35 €.

Yksittäisen paikan varaaminen mietitytti. Millaista on pelata tuntemattomien kanssa? Uskaltaako ehdottaa epävarmaa ideaa? Onko pelaaminen luontevaa?

Sinänsä idea ei ole huono. 1 tai 2 henkeä pääsee pelaamaan edullisemmin kuin varaamalla koko pelin itselleen. Toisaalta isompi porukka maksaisi saman verran kuin nytkin, mutta ei saisi peliä kokonaan itselleen.

Ja peliä pyörittävän yrityksen näkökulmasta 2 hengen tiimit maksaisivat nykyistä vähemmän, mutta isot tiimit enemmän. Toisaalta jättääkö joku tulematta, kun ei halua osallistua peliin tuntemattomien kanssa?

Vaikeita kysymyksiä joihin lähdimme hakemaan vastauksia.

Itse pelit New Yorkissa olivat hyvin samanlaisia kuin Euroopassakin. Samat briiffit, sama 60 minuutin peliaika ja samanlaisia arvoituksia. Sen sijaan pelaaminen tuntemattomien kanssa oli helpompaa kuin aluksi luultiin. Kielimuuri ei vaivannut, ja ratkaisuja pohdittiin yhtenä tiiminä. Mutta jotain puuttui.

Tajusin tilanteen Alice in Wonderland –pelin jälkeen. Pääsimme kalkkiviivoille asti, ja pelinhoitaja tuli näyttämään viimeisen arvoituksen. Pelin ratkaisu on aina kiva nähdä, mutta tällä kertaa olo oli neutraali. Ei kiukkua, ei vahvaa tunnetta epäonnistumisesta. Isossa ryhmässä häviö ei potki samalla tavalla kuin pienessä ryhmässä.

Kyse ei itseasiassa taidakaan ollakaan siitä, pelaatko tuntemattomien kanssa. Kyse on siitä, kuinka monelle henkilölle pelivastuu jakautuu. Jos pelaajia on monta, ei häviäminen niin haittaa. Mutta; silloin myöskään voittaminen maistu samalta.

Matkan viimeinen peli oli Komnata Questin ”Escape Room Haze of Hakaina”. Pelasimme sen Sannin kanssa kaksistaan. Erittäin hyvä peli. Erittäin hyvä pelikokemus.

Neuvoni on; jos haluat kokea miltä Escape Room –pelikokemus parhaimmillaan on, pelaa pienellä ryhmäkoolla. 2 tai 3 henkeä. Korkeintaan 4. Pelikokemus kasvaa mitä suurempi rooli Sinulla on pelissä.

Jotkut pelaajat suosivat isoja, 6 hengen ryhmiä. Siellä olet helposti sivustakatsojan roolissa.

Suosittelen kaksistaan pelaamista. Parasta mitä voit tehdä housut jalassa.

– Jaakko

PS. Katso myös edellinen blogini ja kommentoi millainen on hyvä Escape Room -pelikokemus.